Geschiedenis


Vluchten RhodosVakantie RhodosHotel RhodosVliegtickets RhodosVakanties RhodosErvaringen hotels Rhodos

Het begin van de geschiedenis van Rhodos vinden we terug in het zogenaamde Neolithicum. Het waren de Minoers die zich ongeveer 1600 voor Christus op het eiland vestigden. Al snel volgde echter de ineenstoring van dit rijk waarna verschillende andere groepen op het toneel verschenen. Dit bleef zo tot op het ogenblik dat Rhodos besloot zich aan te sluiten bij de Dorische stedenbond. Dit vond plaats omstreeks 700 voor Christus. Rhodos groeide en die groei bereikt vooral in de vierde en derde eeuw voor Christus een hoogtepunt. In deze tijd werd niet alleen de huidige hoofdstad gesticht, maar onderzoek heeft aangetoond dat het eveneens in deze tijd was dat het klassieke wereldwonder, "de kolos van Rhodos" werd gebouwd. Helaas heeft het beeld niet stand weten te houden.

Rhodos verleent in de tweede eeuw voor Christus zijn steun aan Rome waarmee het meteen de oorlog verklaarde aan de Macedoniërs. Het eiland maakte in die periode deel uit van de provincie Asia. Nadat het Romeinse Rijk opgesplitst werd viel het echter in handen van de Byzantijnen, net als de volledige Dodekanesos trouwens. Rhodos kreeg in deze zwarte tijd te maken met invallen van verschillende groepen zoals slaven en vandalen, maar ook de Goten en de Arabieren hadden het eiland gevonden. Het eiland werd in deze periode dan ook meerdere keren nagenoeg volledig geplunderd.

Na de val van Constantinopel waren het de Venetianen die het bewind over Rhodos in handen namen. Leon Gabalas was de man die gouverneur werd van Rhodos en Kos. De Byzantijnen gaven echter niet zomaar op en samen met Genua heroverden zij het eiland. Het waren uiteindelijk Genuese admiraals die de uiteindelijke eigenaars en leiders werden van het eiland. In 1306 brachten verschillende inmiddels beruchte ridders een bezoek aan het eiland, namelijk de Johannieters. Het duurde drie jaar voor Rhodos-stad opnieuw veroverd kon worden. De Johannieters hebben het eiland een grote dienst bewezen en het voorzien van vershillende indrukwekkende bouwwerken.

 

Tussen 1520 en 1566 was de volledige Dodekanesos onder leiding van sultan Suleyman in Turkse handen. De Turken besloten om het eiland te voorzien van een vorm van zelfbestuur en hoopten zo de inwoners van het eiland tevreden te stellen. Daarnaast was dit eveneens de periode waarin de Orthodoxe kerk werd gedoogd. Het bestuur waar de Turken in het begin zo trots op waren werd echter al snel aanzienlijk minder efficiënt waardoor de eilandbewoners niet meer tevreden waren en zelfs in opstand kwamen tegen het Turkse bewind. Het waren Engeland, Frankrijk en Rusland die Griekenland steunden in hun strijd om onafhankelijkheid. Later zou de Dodekanesos opnieuw onder leiding van de Turken komen te staan na een overeenkomst met Evia.

In mei 1912 was het de beurt aan de Italianen om te tonen wat ze met het eiland konden aanvangen. De eilandbewoners waren in eerste instantie zeer enthousaist omdat de Italianen de belofte hadden gemaakt om het eiland opnieuw in te lijven bij Griekenland. Die belofte werd echter al snel gebroken en Rhodos werd in 1920 ingelijfd als Italiaanse provincie. Toch hebben de Italianen veel goed werk verricht op het eiland waaronder verschillende archeologische opgravingen en natuurlijk niet te vergeten de restauratie van de Johannieterburcht in Rhodos-stad. Na Italië was het de beurt aan de Duitsers en deze hadden het minder goed voor met het eiland en zijn bewoners. Na de inval van Engeland werd er beslist om van het eiland (tijdelijk) een Brits protectoraat te maken. Op 7 maart 1948 vond dan uiteindelijk toch de hereniging met Griekenland plaats.

De burgeroorlog die de daarop volgende jaren in delen van Griekenland plaatsvond heeft geen vat gekregen op de Dodekanesos. Niemand zal echter ontkennen dat er gedurende een geruime tijd aanzienlijke spanningen waren met het buurland Turkije en de volledige kwestie over het noorden van Cyprus als Turks grondgebied. Vanaf het jaar 2000 heeft de orde zich goed hersteld, al is de Griekse bevolking recent verschillende keren op straat gekomen om de wankele financiële situatie van het land aan te kaarten.